Forum

Please or Registreren to create posts and topics.

Bijeenkomst 6.2.2018

Bespreking van de meegebrachte modellen:
(Tekst en foto's Frans Kamman)

Hans Papenhuizen had de NS 6300 op tafel. Uiterlijk is daar weinig nieuws aan te zien, maar inmiddels zijn diverse kleine lekkages opgelost. De ketel komt goed op druk tot 3 Bar, maar houdt die druk alleen als de ventilator bij staat. De conclusie is dat de blower niet goed werkt. Bij onderzoek bleek dat de afgewerkte stoom leidingen niet meer goed gepositioneerd waren of zelfs afgebroken. Een en ander werd met enige moeite hersteld en het wachten is nu op een gelegenheid met beter weer om de loc weer op te stoken en dan hopelijk snel een keer proef te rijden.

Cor Snoek bracht een klassieke “Bing” modeltrein mee. Dit model werkte oorspronkelijk op lichtnet spanning. De motor is met katoen omsponnen koperdraad gewikkeld. Later is overgestapt op 20 Volt gelijkspanning, opgewekt door middel van een roterende omvormer.

Henk Veldhuizen liet een “Schoener” ketel type 160F met aangebouwde eencilinder machine zien. Het model dateert van rond 1900. Het merk is later overgenomen door Falk en rond 1912 door Schaller. Er hoort eigenlijk ook een voedingspomp op de ketel te zitten. Deze is niet aanwezig. Een peilglas en een gewichtsveiligheid zijn wel gemonteerd.

Johan van der Werf vertelt over de voortgang van zijn verticale ketel. Voor het tekenwerk maakte hij gebruik van een in Excel gemaakt programma. Hij is op zoek naar een “echt” tekenprogramma en denkt aan OnShape.

Ned. Ver. van Modelbouwers, Afd. Utrecht