Forum

Please or Registreren to create posts and topics.

Bijeenkomst 3.4.2018

Bespreking van de meegebrachte modellen:
(Tekst en foto's Frans Kamman)

Fred van Norden is begonnen met de bouw van een locomotief uit de “dierenserie” van de NS, zoals die nu in Onder Stoom wordt beschreven. Fred bouwt echter voor 7,25” spoorwijdte en zal de lok elektrisch aandrijven. Bijgaand een blik op de onderzijde. Fred wil de electromotor uit een verstelbaar bed gebruiken. Dan met een worm/wormwiel overbrenging en een ketting naar de aangedreven as. Henk Veldhuizen meldt dat hij goede ervaringen heeft met motoren uit een rolstoel.

Henk Veldhuizen bracht uit zijn verzameling erfstukken een niet afgebouwde stoom-brandweerauto mee. Op lucht loopt een en ander goed, maar op stoom niet. Waarschijnlijk veel te weinig stoomproductie. Het geheel wordt aangedreven door twee oscillerende machientjes die omgeschakeld kunnen worden van rijaandrijving naar pompaandrijving.

Johan van der Werf toonde vooruitgang bij de stoomketel. De onderdelen passen mooi en het begint er al als een verticale stoomketel uit te zien. Hij liet het manifold zien met de daarop gemonteerde stoomfluit. Tevens een keurig proefstukje om zijn hardsoldeer bekwaamheid aan de inspecteur te kunnen tonen.

Johan is begonnen aan het ontwerp van een generator, die door de stoominstallatie kan worden aangedreven.

Ned. Ver. van Modelbouwers, Afd. Utrecht