Forum

Please or Registreren to create posts and topics.

Uitgloeien messingplaat

Goedemiddag vrienden,

Voor de verschansing van mijn scheepsmodel in aanbouw heb ik (ook al ben ik er nog lang niet aan toe) al vast 1 mm messingplaat (CuZn37) gekocht. De verschansing wordt in meerdere delen van ca. 24 x 130 mm tegen de romp geschroefd en moet enigszins worden voorgebogen om de rompvorm te volgen. Een langer stuk vormt de achtersteven en moet daarvoor zelfs halfrond worden gebogen. Om het helemaal professioneel te maken heb ik bij Herman Buitelaar zelfs een kleine plaatwals gekocht...

Door onbekendheid heb ik mij het buigen echter te eenvoudig voorgesteld. Ik begrijp nu dat ik er niet onderuit kom om de plaat voor het buigen regelmatig uit te gloeien. De vraag is welke temperatuur ik daarbij minimaal moet halen. Ik heb een huishoudoven die tot 250 C gaat. Ik weet niet of dat voldoende is en bovendien heb ik van Ward begrepen dat er aan het misbruik van zo'n oven (gezondheids?)gevaren zitten. Zou ik dan gebruik kunnen maken van een gasbrander? Bij voorbaat dank voor tips!

Lou

Dag Lou,

Uitgloeien messing plaat, vlg. mij temp. tussen 400 en 600 graden C. Met bv.  een soldeerbrander op een campinggasflesje gelijkmatig verwarmen. Het beste is om de plaat op een gasbetonsteen (Gamma?) te leggen en gelijkmatig verwarmen. Let op: mag niet rood heet worden. Daarna rustig af laten koelen. Vaak ook een kwestie van uitproberen.

Succes, Groen, Henk Veldhuizen.

Reactie van Cor Snoek per e-mail:

Maak je voor het buigen van messing niet al te veel zorgen, vrijwel alles wat onder de naam "messing" in de handel wordt gebracht , laat zich met niet te veel moeite buigen. Er zijn een paar uitzonderingen, maar dat zijn meestal gietlegeringen en zgn. harde messingplaat, voor naambordjes en zo.Vaak hoef je niet eens uit te gloeien en is een wals niet echt nodig,zeker niet onder 1 mm dikte. Het hangt een beetje van de afmetingen van het werkstuk af, maar onze werkstukken zijn over het algemeen niet zo kolossaal. Als er uitgegloeid moet worden is mijn ervaring, dat het spul bruikbaar zacht wordt als het tot net waarneembaar rood (in het donker) verhit wordt en daarna niet te snel wordt afgekoeld. Bij het verhitten een zo groot mogelijke vlam gebruiken omdat het hele werkstuk bij voorkeur dezelfde temperatuur moet krijgen voordat het weer afkoelt. De suggestie van Henk om het met een campinggaz-brander te doen is dan ook prima. Ik begrijp dat je voorlopig nog niet aan de messing onderdelen toe bent, maar als het zover is, wens ik je veel succes. Je zult merken, dat het buigen op zich niet lastig is, waar de bocht terecht komt is echter meestal een verrassing.

Reactie van Henkjan van der Zouw per e-mail:

Met Messing en Koperplaat kun je inderdaad hele mooie dingen doen. Bij sterke vervormingen moet je inderdaad gloeien. In mijn 51 jaar als metaalbewerker kan ik je adviseren om wat vuurvaste stenen op de kop te tikken en daar een soort “oventje” van te stapelen. Stook dan met een brander de plaat donkerrood en laat langzaam afkoelen. Vooral koper wordt dan boterzacht, na vervormen verhardt het weer en dan herhaal je zo nodig het gloeien weer.

Allen bedankt!

Ned. Ver. van Modelbouwers, Afd. Utrecht