Forum

Please or Registreren to create posts and topics.

Een ezel stoot zich in het gemeen...

12

Omdat ik door de Corona-crisis verplicht binnen zit en daardoor zeeën van tijd heb, benut ik die niet alleen om te overdenken wat ik nog wil doen maar ook wat ik zeker niet meer wil doen. Hier vast een lijstje om mee te beginnen, in de loop van de tijd volgt meer. Ik houd me aanbevolen voor aanvullingen.

1. Als op de houtlijm "Top Speed" staat, houdt dat in dat de verbinding na een minuut al zo vast zit dat je hem niet meer kunt corrigeren. Alleen loszagen helpt dan nog.

2. Als je met een nieuwe, scherpe houtboor een gat wil boren en het lijkt of je op een spijker zit en het hout begint te roken, controleer dan of de schakelaar op de boormachine niet verschoven is naar linksom draaien.

3. Het is verstandig om bij een lintzaag de spanning van het zaaglint te halen als je klaar bent. Daarvoor is een knop die je linksom moet draaien. Als er bij hergebruik geraas en zelfs vonken ontstaan, dan ben je vergeten hem eerst weer rechtsom te draaien.

Dat lijkt me wel genoeg voor vandaag. Wordt vervolgd.

Blijf gezond!

Lou

4. Ook als je geen zin hebt om je cirkelzaag weer op te stellen, blijkt dat je met een lintzaag geen lange rechte zaagsneden kunt maken.

5. Als je in je knutselkamer vóór de uitgang naar het aangrenzende dakterras een netsnoer spant van links naar rechts, kan je partner daarover struikelen als ze naar buiten wil gaan om de lakens op te hangen. Als je handig bent kun je het uitgerukte bedieningspaneel van je werkplaatsstofzuiger zelf repareren.

Wordt vervolgd.

6. Als iets machinaal precies op maat geschuurd moet worden, controleer dan tegen het einde wat vaker of je er al bent. Een millimeter te veel afschuren is gemakkelijker dan er weer een millimeter aan schuren.

7. Een cycloonfilter met opvangvat is ideaal om zowel je gekoppelde stofzuiger als je werkruimte schoon te houden. Ga echter niet naar buiten om het schuurstof uit het opvangvat te legen bij windkracht 1 en hoger.

Verder geen ernstige ongelukken. Wordt -hopelijk niet- vervolgd.

8. Toch nog even een kort leermoment: Als je van een houten deel een stuk moet wegzagen/schaven/schuren, arceer dan het deel dat weg moet. Anders bestaat de kans dat je aan de verkeerde kant begint. Vraag niet hoe ik dat weet.

9. Dat ik langere tijd niets van me heb laten horen, wil niet zeggen dat ik geen fouten meer maak. Zo heb ik bij het omrekenen van een serie gegevens van mijn scheepsmodel aan elke Engelse voet een lengte van 30,18 cm toegekend en me vervolgens afgevraagd waarom de uitkomsten niet strookten met eerdere berekeningen. Oh ja, het was 30,48! Gelukkig hoef je in spreadsheets alleen maar de formule aan te passen, de rest doet de computer.

Ik hoop dat jullie allen gezond zijn. Mijn gade en ik hebben een oproep gekregen om op 20/3 de eerste Corona-vaccinatie (Pfizer) te komen halen en op 27/3 de tweede. Daardoor is er toch wat druk van de ketel, om in stoommodelbouwers-taal te spreken. En dat je inmiddels 81 bent is dus ook een voordeel. "Elk nadeel heb se voordeel".

12

Ned. Ver. van Modelbouwers, Afd. Utrecht